Dostupni linkovi

NDNV osudio napad na novinarku i aktivistkinju Nataliju Jakovljević


Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) kritikovalo je bivšeg gradonačelnika Kanjiže Lasla Balu i optužilo ga da je pozvao na "linč" predsednice Centra građanskih vrednosti iz Subotice, novinarke Natalije Jakovljević.

NDNV saopštilo je da je Lajoš Bala u autorskom tekstu na portalu na mađarskom jeziku "Vojvodina danas" (Vajdasagf Ma, www.vajma.info) objavio i privatne podatke Natalije Jakovljević.

"To ne samo da je protivzakonito i etički neprihvatljivo ; već se jedino može tumačiti kao poziv na njeno 'prevaspitavanje'", navodi se u saopštenju NDNV-a i izražava žaljenje što se i nekadašnji dosledni antiratna aktivista, poput Lasla Bale, u kontekstu izbegličke krize pretvorio u ono protiv čega se nekada borio.

NDNV je ocenio da je Bala u tom autorskom tekstu izneo i niz veoma zabrinjavajućih ksenofobnih stavova.

Lajoš Bala je taj tekst objavio kao reakciju na ocene Centra građanskih vrednosti da se lokalne vlasti u Kanjiži ponašaju rasistički prema izbeglicama, što su demonstrirali i kroz kupovinu pet autobusa za školsku decu, kako se deca iz Kanjiže ne bi vozila u istom prevoznom sredstvu sa izbeglicama.

XS
SM
MD
LG