Dostupni linkovi

Poljska će primiti više izbeglica, ali ne i ekonomske migrante


Premijerka Poljske, Eva Kopač izjavila je danas da će Poljska, uz 2.200 izbeglica koliko je već obećala da će primiti u okviru dobrovoljnih kvota, ubrzo odrediti novi broj koji je spremna da primi jer je talas izbeglica očigledno prerastao očekivanja.

"Danas više ne govorimo o tih 2.200 izbeglica, zato što, uprkos svemu, u Evropu stiže sve više izbeglica i te kvote će ponovo biti razmatrane. Znači, ponovo će se medju evropskim zemljama deliti izbeglice i određivati kvote, i Poljska će sigurno morati da se izjasni", kazala je premijerka u Gdanjsku.

Eva Kopač je naglasila da je Poljska spremna da solidarno pomogne isključivo onima kojima je to zaista potrebno.

"Ne govorim sada o onima koji traže zemlju u kojoj bi bili ekonomski imigranti, dakle traže bolji posao. Govorim o onima koji zaista rizikuju svoj život i zdravlje u svojim zemljama, u Siriji i Eritreji. To su oni koji se nekada u tragičnim okolnostima premeštaju u Evropu", kazala je Eva Kopač.

Kao i predsednik Poljske Andžej Duda prošle sedmice tokom posete Berlinu, i premijerka je danas upozorila da Poljska mora da ostavi prostor za prihvatanje izbeglica pre svega iz Ukrajine.

Premijerka nije precizirala koliko bi Poljska ponudila da primi u okviru novih preraspodela izbeglica, samo je kazala da će to biti po meri mogućnosti njene zemlje.

XS
SM
MD
LG