Dostupni linkovi

Zeman odbacuje optužbe o ksenofobiji Čeha


Predsednik Češke Miloš Zeman odbacio je danas optužbe iz zemlje i inostranstva​ da su Česi ksenofobni, zbog panike od muslimanskih izbeglica.

Na konferenciji za novinare u Pragu Zeman je kazao da češki narod nije ksenofoban, a hiljade potpisnika apela da se društvo trgne i ustane protiv islamofobije predsednik je pozvao da uzmu ​makar po jednog izbeglicu u svoju kuću.

Više hiljada potpisnika apela na inicijativu nekoliko stotina vodećih čeških naučnika i univerzitetskih profesora da se češko društvo trgne iz ksenofobije i islamofobije i prestane da o izbeglicama govori i piše kao o zverima štetočinama koje dolaze da pobiju Čehe, Zeman je optužio da produbljuju otuđenost čeških elita od društva.

"Češki narod nije ksenofoban. To pokazuje i činjenica da u Češkoj živi nekoliko stotina hiljada stranaca, oko pet odsto populacije Češke koji su se asimilirali.

U Češkoj ne postoji nikakva jaka ekstremistička stranka, kao što je Jobik u Madjarskoj ili Nacionalni front u Francuskoj", rekao je Zeman. Madjare, ​Francuze ali i Britance, koji po njegovim rečima takve stranke imaju, Zeman je optužio da su ksenofobniji od Čeha.

XS
SM
MD
LG