Dostupni linkovi

Fico odbija da učestvuje u primanju ekonomskih imigranata


Predsednik Vlade Slovačke Robert Fico izjavio je danas u Bratislavi da Slovačka odlučno odbija da učestvuje u ludilu primanja izbeglica bez uzimanja u obzir da među njima ima najviše ekonomskih imigranata a ne ljudi koji zaista beže od rata.

Fico je najavio i hitni vanredni samit premijera Višegradske grupe u Pragu krajem sedmice na kojem će glava tema biti izbeglice."Ako neko beži zato što se plaši za svoj život onda bi trebalo da bude miran u ;bilo kojoj zemlji. Po mom mišljenju 95 odsto su ekonomski imigranti. Nećemo da učestvujemo u tom ludilu i prihvatanju bez uzimanja u obzir da se radi o ekonomskim imigrantima", kazao je Fico posle vanredne sednice nacionalnog Saveta za bezbednost države.

Fico je oštro odbio kritike starih članica Evropske unije, među kojima je najnovija kritika šefa francuske ;diplomatije Lorana Fabijusa. On je nove, postkomunističke članice Unije optužio za ;ksenofobiju zato što odbijaju da prihvate izbeglice, a za i ono malo što bi primili insistiraju da ne budu muslimani.

"I dalje smo zainteresovani da se kriza rešava tamo gde je nastala. U Siriji, Libiji, na Bliskom istoku. Vlada Slovačke nikada neće pristati na kvote preraspodele izbeglica. Obavezujuće kvote su samo pomoć organizovanom kriminalu", kazao je slovački premijer.

Fico je poručio Parizu i Briselu da mu teško pada kritika za ksenofobiju iz onih zemalja koje same nisu dozvolile da u šengenski prostor uđu Bugarska i Rumunija.

"Ukoliko ne počnemo da govorimo istinu o izbeglicama, teško ćemo se pomaći s mesta", kazao je Fico.

Ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak saopštio je novinarima posle sednice Saveta za bezbednost da je Slovačka tokom nekoliko poslednjih meseci vratila sa svojih granica 200 izbeglica.

Kalinjak je optužio južne članice EU u koje prvo dolaze izbeglice da nisu uopšte u stanju da čuvaju šengensku granicu.

XS
SM
MD
LG