Dostupni linkovi

Ulazak ruske podmornie razljutio London


Odluka Španije da dopusti ruskoj podmornici "Novorosijsk" ulazak u luku na severnoj obali Maroka razljutio je London, koji optužuje Madrid za "provokaciju protiv Gibraltara".

"Indipendent" navodi da su britanski parlamentarci i vojni stručnjaci optužili špansku vladu za "javnu provokaciju" usmerenu protiv Gibraltara - teritorije Velike Britanije na Pirinejskom poluostrvu, koju Španija osporava.

Prema njihovom mišljenju, Španija je dopustila ulazak ruskoj podmornici u luku, koja se nalazi u blizini teritorija Gibraltara, kako bi zaplašila stanovnike britanske enklave.

"Španija je uvek ignorisala granice teritorijalnih voda Gibraltara i čak otvarala vatru na brodove sa turistima", navodi britanski poslanik Endrju Rosindejl.

Britanski vojni analitičari su zabrinuti, jer postupci Španije govore o "odsustvu odlučnosti Evrope da se suprotstavi Rusiji po pitanju Ukrajine".

"Poslednjih 18 meseci NATO je bio koncentrisan na suprotstavljanje Rusiji u Ukrajini, a onda jedna od članica Saveza prima napredni vojni ruski brod koji ide ka Crnom moru. To je ludost i izaziva čuđenje Vašingtona", navodi američki vojni stručnjak Luk Kofi.

On smatra da će postupci Španije izazvati jak protest SAD, imajući u vidu da Madrid ne dopušta brodovima SAD ili NATO-a da se usidre na španskoj obali, ukoliko su bili na Gibraltaru.

Ruska podmornica "Novorosijsk" uplovila je u luku na obali Maroka da bi "dopunila rezervoar", navode ruski mediji.

XS
SM
MD
LG