Dostupni linkovi

Obama menja ime planine


Predsednik SAD Barack Obama u ponedeljak će vratiti ime Denali najvišem planinskom vrhu u Severnoj Americi i tako okončati 40-godišnju bitku oko 6.194 metra visoke planine poznate kao Mt. McKinley.

Ova odluka, donesena na početku trodnevne predsedničke posete Aljasci pokazuje koliko će snažno Bela kuća nastojati da pokaže tokom preostalih 16 meseci Obaminog mandata u kojoj će meri pitanje borbe protiv klimatskih promena ostati deo Obamine ostavštine.

Obama bi tokom posete trebalo da obiđe glečer koji se polako povlači i sastati sa žiteljima zabačenih arktičkih zajednica čiji je način života već sada ugrožen podizanjem razine mora i ostalim posledicama klimatskih promena.

Planina McKinley je 1896. bio nazvan po istraživaču zlata iz Ohaja Williamu McKinleyu, kasnije američkom predsedniku od 1987. do atentata 1901. McKinley je bio 25. američki predsednik, a bio je republikanski kandidat na izborima.

Ova planina kod autohtonog stanovništva oduvek nosi naziv Denali, što znači "Visoka".

Senator Ohaja Rob Portman razočaran je promenom imena i to smatra "još jednim primerom kako Obama zaobilazi Kongres". Pozvao je Belu kuću da pronađe neki drugi način da oda počast McKinleyu u Nacionalnom parku Denali.

XS
SM
MD
LG