Dostupni linkovi

Nizozemska: Od novembra nove regulative za migracijsku politiku


Nizozemska se priprema da uvede niz novih regulativa kojim će azilantima, u slučaju odbijanja zahtjeva, biti poslije nekoliko sedmica uskraćena hrana i utočište.

Britanski dnevnik "Indipendent" navodi da će od novembra svaki migrant kojem bude odbijen status izbjeglice ili humanitarna zaštita dobiti manje od mjesec dana roka prije nego što bude deportovan ili dobije obavijest da će morati da se stara o sebi.

U sklopu novih mjera, Vlada želi da zatvori 30 regionalnih centara, gdje azilanti dobijaju smještaj bez obzira na status njihovog zahtjeva.

Analitičari smatraju da se ovaj potez smatra političkim pokušajem odvlačenja glasača od antiimigrantske stranke Gerta Vildersa.

Još samo dvije članice EU imaju slične striktne mjere za uskraćivanje osnovne podrške neuspjelim azilantima a to su Finska i Britanija.

Prema podacima Evropske kancelarije za statistiku Evrostat, Nizozemska je 2014. godine dobila 18.790 zahtjeva za azil, odmah je odbila 6.240 i, prema novim regulativama, više neće moći podnositi zahtjev.

XS
SM
MD
LG