Dostupni linkovi

Požar kod manastira Studenica pod kontrolom


Požar koji je zahvatio okolinu Ušća kod manastira Studenica za sada je pod kontrolom.

Požar je na neki način je lokalizovan, izjavio je danas načelnik Uprave MUP-a za vatrogasno-spasilačke jedinice Goran Nikolić navodeći da je vetar najveći neprijatelj akcije gašenja.

Nikolić je Tanjugu rekao da je vatra praktično od jutros zaokružena mehanizacijom, da su napravljeni proseci, sklonjena sva zapaljiva masa i da je buldožer napravio širi put koji bi trebalo da zaustavi širenje požara.

"Ne može da se kaže da je požar u potpunosti lokalizovan dok se ne odbrane ti proseci. To bi trebalo možda u toku noći ili sutra da se dogodi, jer čeka se da vatra dodje do proseka, da se to odbrani i onda možemo sa sigrunosću tvrditi da je lokalizovan", kaže Nikolić.

Nikolić je rekao da je vatra u nekim delovima došla do tih proseka i ugašena je, da su malobrojne kuće u dva planinska sela sigurne i zaštićena i da se nada da će gusta šuma biti spasena.

Kako je naveo, požar je za sada pod kontrolom bez obzira što se vrlo često digne u krunu i pravi velike probleme pogotovo kada se pojavi vetar koji je sada najveći neprijatelj akcije gašenja.

"Nadamo se da neće duvati neki jači vetar jer bi nam to zadalo velike probleme", rekao je Nikolić navodeći da veliki problem juče i danas pravi dim koji nikako da se podigne.

Zadimljenost, objasnio je Nikolić, pri tlu je veliki problem za ljudstvo i za gašnje požara, ali bez obzira na to napravljeni su proseci.

Veliki požar zahvatio je juče u popodnevnim satima naselja Borovac i Zimovnik kod Studenice, a uzrok još nije poznat.

XS
SM
MD
LG