Dostupni linkovi

Dva nova prihvatna centra za migrante u Subotici


Plan je da se na području Subotice uskoro podignu dva privremena prihvatna centra za migrante sa Bliskog istoka, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu rada Nenad Ivanišević i dodao da se o lokacijama razgovara sa predstavnicima gradskih vlasti.

Time će, kazao je Ivanišević, migranti dobiti adekvantiji smeštaj i pomoć.

Odluka o lokacijama se, napomenuo je on, očekuje naredne sedmice.

"Nismo zadovoljni trenutno kako su ljudi zbrinuti na Ciglani i hoćemo da to uradimo na način kako je to pitanje rešeno u Preševu i Kanjiži. U dogovoru sa predsednikom radne grupe, ministrom Aleksandrom Vulinom i sa ostalim državnim institucijama u toku naredne sedmice imaćemo odluku, nakon čega sledi ozbiljan rad”, rekao je Ivanišević u izjavi za Tanjug.

Biće to, objasnio je, humanitarni punkt, gde će migranti, pored ostalog, dobiti adekvatnu zdravstenu zaštitu i negu.

Privremeni prihvatni centar će biti izgrađen uz pomoć donacija, a donator će verovatno biti nemački "ASB", sa kojim , inače, Srbija ima odličnu saradnju.

Prostor Ciglane je vrlo zanimljiva lokacija i tradicionalno predstavlja stecište migranata.

Izgradnja još dva nova privremena prihvatna centra omogućiće da migranti budu grupisani po zemljama, odnosno teritorijama sa kojih dolaze, što je i sada slučaj, objasnio je Ivanišević ocenivši da je to jedna veoma interesantna situacija i istakao da među njima nema sukoba.

Inače, prema njegovim rečima, broj migranata na Ciglani varira, te da prema njegovim saznanjima uvek ih ima između 300 i 350.

"Mi smo ovde pokušali da napravimo humanije uslove, dakle tu su i voda i toaleti, jer hoćemo da dok su ovde stacionirani to izgleda pristojno koliko god je moguće", rekao je državni sekretar.

XS
SM
MD
LG