Dostupni linkovi

Mađarska: Tužilaštvo traži mesec dana pritvora za krijumčare


Mađarsko državno tužilaštvo zatražilo je danas na sudu mesec dana pritvora za tri državljana Bugarske i jednog Avganistanca, osumnjičenih da su krijumčarili 71 izbeglicu koji su u četvrtak pronađeni mrtvi u kamionu hladnjači na autoputu u Austriji.

Taj slučaj je izazvao međunarodnu osudu i ukazao na smrtne opasnosti sa kojima se suočavaju hiljade izbeglica koji su odlučili da pobegnu od ratova i siromaštva na Bliskom Istoku i Africi i pronađu bolji život u Evropskoj uniji, preneo je Rojters.

Osumnjičeni su vezani lisicama, u pratnji specijalnih policajaca, dovedeni u sudnicu u gradu Kečkemet, odakle je kamion hladnjača u kojem su pronađena tela izbeglica i krenuo na svoj poslednji put.

Četvorica optuženika, od koji je jedan star oko 30, a drugi oko 50 godina, dovezeni su do suda u četiri odvojena automobila.

Portparol mađarskog tužilaštva je novinarima rekao da se četvorica osumnjičenih suočavaju sa optužbama za krijumčarenje ljudi, mučenje i ostvarivanje finansijske koristi.

Policija veruje da su osumničeni niskorangirani članovi jedne od brojnih i uglavnom beskrupuloznih bandi za krijumčarenje ljudi, koji traže mušterije među desetinama hiljada izbeglica koje stižu u Evropu.

XS
SM
MD
LG