Dostupni linkovi

Pronađena tela 111 žrtava brodoloma kod Libije


Spasioci su iz mora izvukli tela 111 migranata, dok je 198 spaseno posle potonuća broda pre dva dana kod libijske obale, saopštili su danas zvaničnici Crvenog krsta.

"Dosad je pronađeno 111 tela, a na desetine osoba se još uvek vode kao nestali", izjavio je agenciji AFP portparol libijskog Crvenog krsta Muhamed Misrati.

Prema njegovim rečima, pretpostavlja se da je na brodu bilo 400 ljudi.

Brodoloma se dogodio u četvrtak u Sredozemnom moru nedaleko od luke Zuvara.

Bezbednosni zvaničnik iz Zuvare je ranije izjavio da je moguće da su mnogi na brodu u trenutku potonuća bili blokirani u potpalublju.

Prema njegovim navodima, migranti su bili iz podsaharske Afrike, Pakistana, Sirije, Maroka i Bangladeša.

Izveštavajući o spasilačkoj operaciji Bi-Bi-Si (BBC) navodi da su kod Zuvare potonula dva broda, a ne jedan, i da je u jednom bilo oko 50, a u drugom - koji je potonuo kasnije, oko 400 putnika.

Britanska mreža podseća na podatke UN, po kojima se do sada približno 2.400 migranata utopilo ove godine, pokušavajući preko Mediterana da doplove do Evrope.

U Libiji postoje dve suparničke vlade i tom zemljom uglavnom upravljaju rivalske milicije, a libijska obalska straža ima ograničene kapacitete za izvođenje većih spasilačkih operacija na moru, navodi BBC.

XS
SM
MD
LG