Dostupni linkovi

SAD: Najveće fabrike automobila tužene kao "trovači"


Američki potrošači podigli su, kako je nazivaju, "smrtonosnu tužbu" protiv 10 najvećih proizvođača automobila zbog potencijalnog trovanja ugljen monoksidom!

Tužba je uperena protiv svih vodećih proizvođača u auto-industriji i uključuje "BMV", "Mercedes Benc", "Fiat Krajzler", "Ford Motor", "Dženeral Motors", "Hondu", Hjundai", "Nisan", "Tojotu", "Foksvagen" i njihove pod-brendnove.

U tužbi pred saveznim sudom u Los Anđelesu navodi se da su potrošači izloženi riziku od potencijalno smrtonosnog trovanja usled sistema za paljenje automobila bez ključa.

Tužioci tvrde da je taj sistem, koji je u SAD ugrađen u pet miliona vozila, krivac za smrt 13 osoba, stradalih od posledica trovanja ugljen monoksidom.

U tužbi su opisani slučajevi u kojima su vozači slučajno ostavili vozila upaljena u garaži, što je uzrokovalo ispuštanje ugljen monoksida koji je ulazio u kuće.

Oni tvrde da se smrt 13 lica lako mogla sprečiti, samo da su proizvođači u sistem paljenja bez ključa ugradili funkciju automatskog isključivanja motora automobila kada vozač nije u blizini.

XS
SM
MD
LG