Dostupni linkovi

Nemački sud: Nelegalna zabrana okupljanja desničara


Nemački sud utvrdio je da je nezakonita odluka lokalnih vlasti u Hajdenauu da zabrane sve demonstracije od 28. avgusta do 31. avgusta, da bi se izbegli novi sukobi.

U ovom gradu desničari su demonstrirali protiv migranata i sukobili se sa policijom.

Administrativni sud u Drezdenu, na istoku Nemačke, odbacio je argumente lokalnih vlasti prema kojima regionalna policija nema dovoljno ljudstva da osigura okupljanje, uz napomenu da su na raspolaganju policijske snage iz drugih regionalnih država.

Sud je ocenio da su bile opravdane vanredne mere tokom događaja prošlog vikenda, kada su su sukobili policija i pripadnici ekstremne desnice ispred centra za izbeglice, ali da nije jasno zbog čega bi najavljena okupljanja tokom predstojećeg vikenda predstavljala opasnost za javnost.

Lokalne vlasti su navele da je zabrana okupljanja povezana sa "vanrednim stanjem" u kojem se našla policija, čije "raspoložive snage nisu kadre primereno odgovoriti na mogući razvoj situacije" i eventualni sukob između onih koji podržavaju migrante i onih koji su protiv njih.

Poslednjih sedmica učestali su neredi i nasilje prema izbjeglicama, dok se očekuje da u Nemačku stigne do kraja godine oko 800.000 azilanata.

XS
SM
MD
LG