Dostupni linkovi

Libija: Spašeno oko 200 migranata sa potonulog broda, stotine nestalo


Približno 200 migranata je spašeno iz jednog broda sa pretežno afričkim migrantima, a nekoliko stotina se i dalje vodi kao nestalo, posle brodoloma u Sredozemnom moru nedaleko od libijskog obalskog grada Zuvare (Zuwara), javili su danas britanski mediji, pozivajući se na obalsku stražu Libije, zvaničnike i očevice.

Pozivajući se na jednog neimenovanog zvaničnika i prenoseći strahovanja da se udavilo oko 200 osoba, Reuters javlja da je libijska obalska straža spasila do sinoć 201 migranta iz jednog potonulog broda, od kojih je 147 preveženo do prihvatnog centra za ilegalne migrante u Sabrati, zapadno od Tripolija.

Bezbednosni zvaničnik iz Zuvare rekao je da je na tom brodu bilo približno 400 ljudi od kojih su možda mnogi u trenutku potonuća bili blokirani u potpalublju.

Prema njegovim navodima, migranti su bili iz podsaharske Afrike, Pakistana, Sirije, Maroka i Bangladeša.

Izveštavajući o spasilačkoj operaciji BBC, pak, navodi su kod Zuvare potonula dva broda, da je u jednom bilo oko 50 a u drugom - koji je potonuo kasnije, oko 400 putnika.

Prema tvrdnjama jednog stanovnika, blizu 100 beživotnih tela odneto je u bolnicu u Zuvari.

Britanska mreža podseća na podatke UN, po kojima se do sada približno 2.400 migranata utopilo ove godine, pokušavajući preko Mediterana da doplove do Evrope.

Najmanje 51 osoba pronađena i u srijedu posle brodoloma kod obala Libije, a prošle subote u jednoj od najvećih pojedinačnih operacija spašeno je oko 4.400 migranata.

Više od 100.000 migranata brodom je uspelo da dođe do Italije, dok je 160.000 otplovilo u Grčku.

BBC navodi da mnogi bježe od konflikata ili progona i ukrcavaju se na libijskoj obali u nesigurne brodove krijumčara ljudi.

U Libiji postoje dvije suparničke vlade i tom zemljom uglavnom upravljaju rivalske milicije, a libijska obalska straža ima ograničene kapacitete za izvođenje većih spasilačkih operacija na moru.

XS
SM
MD
LG