Dostupni linkovi

Zbog problema sa mlijekom predstavnici bh. vlasti pozvani u Brisel


Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo BiH, potvrdio je za Klix.ba da će početkom sljedeće sedmice u Briselu biti održan sastanak s predstavnicima EU na kome će razgovarati o izvozu mlijeka iz BiH u EU.

Naime, Kalaba će, najvjerovatnije u ponedjeljak ili u utorak, u Briselu razgovarati s direktorom Direktorata za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE).

Ovo tijelo EU u svojoj nadležnosti ima i sastavljanje listi zemalja iz kojih je dozvoljeno uvoziti mlijeko u EU, a Hrvatska je ovom tijelu uložila žalbu, nakon čega je BiH skinuta s pozitivne liste.

Pored Kalabe, u delegaciji BiH će biti i Dušan Nešković, pomoćnik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i šef Sektora poljoprivrede, prehrane, šumarstva i ruralnog razvoja pri ovom ministarstvu.

Kalaba je rekao kako bh. vlastima još uvijek nije pojašnjeno zašto je Hrvatska uložila žalbu i šta konkretno smatra spornim. On dodaje da će danas telefonski kontaktirati različite institucije u EU te se nada da će uskoro biti poznato više detalja.

XS
SM
MD
LG