Dostupni linkovi

Kim Džong Un otpustio visoke vojne zvaničnike


Lider Severne Koreje Kim Džong Un otpustio je nekoliko visokih vojnih zvaničnika, javila je danas državna novinska agencija KCNA, posle sporazuma Pjongjanga i Seula kojim su smirene tenzije koje su pretile da prerastu u oružani sukob.

Kim je na sastanku Centralne vojne komisije Radničke partije Koreje pohvalio sporazum sa Seulom kao "ključni događaj" koji je "katastrofalne" međukorejske odnose vratio na put pomirenja.

Kim je, takođe, otpustio članove Centralne vojne komisije, koja je bila zadužena za rešavanje najnovije krize sa Seulom, ali agencija KCNA ne precizira koliko je zvaničnika otpušteno niti razlog takve mere.

Agencija navodi da taj potez ukazuje da Kim smatra otpuštene zvaničnike odgovornim što je sukob skoro izmakao kontroli jer su podcenili odgovor Seula na eksplozije mina.

Odnosi dva suseda su se zaoštrili posle eksplozije mina u pograničnom području, kada su povređena dva južnkorejska vojnika, posle čega je Seul, posle 11 godina, ponovo počeo da emituje neprijateljsku propagandu sa zvučnika na granici.

Pjongjang je pretio da će bombaradovati njihove zvučnike, a Kim je vojsci naredio da bude u punoj borbenoj gotovosti.

Zatim su dve zemlje, kako je javio Seul, razmenile artiljerijsku vatru.

Seul i Pjongjang su u ponedeljak, posle maratonskih pregovora, postigle sporazum kojim je Severna Koreja pristala da izrazi žaljenje što su južnokorejski vojnici povređeni u eksplozijama mina, a Južna Koreja se obavezala da ukloni zvučnike.

XS
SM
MD
LG