Dostupni linkovi

MMF zadovoljan dogovorom sa Ukrajinom


Generalna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard rekla je da je zadovoljna zbog postignutog dogovora Kijeva i međunarodnih poverioca, kojim se predviđa otpisivanje oko 20 odsto ukrajinskog duga.

"Dogovor će pomoći da se ponovo uspostavi održivost duga, a to će, uz reforme koje sprovode ukrajinske vlasti, omogućiti da se postignu ciljevi programa koje podržava MMF", rekla je Lagardova.

Ukrajinska vlada je danas, posle pet mjeseci pregovora, postigla važan sporazum sa svojim međunarodnim poveriocima kojim se predviđa otpisivanje oko 20 odsto duga.

Prema postignutom dogovoru, ukrajinski državni dug od 19 milijardi dolara biće smanjen za 20 odsto, na 15,5 milijardi dolara, rekao je ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk.

U saopštenju ukrajinskog Ministarstva finansija navodi se, takođe, da će se otplata duga produžiti za četiri godine, do 2027. godine. Predviđeno ja malo podizanje kamatne stope (7,75 odsto prema sadašnjih 7,2 odsto).

Smanjenje duga omogućava Ukrajini, pogođenoj ekonomskom krizom i oružanim sukobom sa pobunjenicima na istoku, da na vrijeme isplati svoje dospjele obaveze.


Ministarstvo je navelo da će ovim sporazumom znatno da se olakša otplata ukrajinskog duga.

Kijev je pozdravio sporazum kao "kritičan korak ka makroekonomskoj stabilnosti, stvaranju zdrave privrede i privlačenju međunarodnih investicija.

XS
SM
MD
LG