Dostupni linkovi

Đukanović: EU ne bi smjela zapostaviti region


Crnogorski premijer Milo Đukanović ocijenio je da je berlinski proces dao novi impuls evropskoj politici za zapadni Balkan i otvorio novu nadu, naglašavajući da EU, iako suočena sa krupnim pitanjima i dilemama, ne bi smjela zapostaviti ovaj region.

Đukanović je u izlaganju na bečkom samitu o temi "Ekonomska situacija i procesi reformi na zapadnom Balkanu" rekao da je u ekonomiji ključ razvoja i demokratizacije, te da je izgradnja efikasnih institucija i vladavine prava ključ regionalne stabilnosti i zajedničke evropske budućnosti.

"Gledano geografski, zapadni Balkan je naslonjen na razvijenu Evropu. Politički, on teži EU. Međutim, ekonomski posmatrano – oduvijek je bio, i danas je, evropska periferija", naveo je Đukanović.

Crnogorski premijer kaže da "integracije ostaju najbolji okvir, ali da treba definisati konkretne djelotvorne politike za prosperitet i integracije u regionu", te osnažiti makroekonomsku stabilnost i nastaviti sa strukturnim reformama.

"To podrazumijeva reformisanje neefikasne države i administracije, borbu protiv korupcije i kriminala, kvalitetnije javne usluge, reformu i privatizaciju neefikasnih javnih preduzeća, ali prije svega reformu tržišta rada, socijalnih sistema, obrazovanja i zdravstva. Ove politike su svakako potreban, ali i nedovoljan uslov za napredak", istakao je Đukanović.

On je naveo da se u regionu moraju stvarati povoljniji uslovi za privlačenje investicija, a da se od EU očekuje da pospješi proces oporavka i bržeg razvoja širim, strateški koncipiranim programom većih investicija u "čvrstu" i "meku" infrastrukturu i programe koji vode povećanju zaposlenosti, posebno mladih.

"EU, iako suočena sa krupnim pitanjima i dilemama, ne bi smjela zapostaviti naš region. Balkan sa svojim humanim i prirodnim potencijalima može biti nova vitalnost i snaga Evrope", poručio je Đukanović.

XS
SM
MD
LG