Dostupni linkovi

Zbog prijetnji Kirbiju i Matiću mjera obaveznog psihijatriskog liječenja


Nemanji Ristiću, koji je prijetio uredniku b92 Veranu Matiću, ambasadoru i Majklu Kirbiju i tužiteljki Zagorki Dolovac, određena mera obaveznog psihijatrijskog liječenja na slobodi.

Ristić je uredniku Informativnog programa B92 Veranu Matiću, ambasadoru SAD u Srbiji Majklu Kirbiju i republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac prijetio da će biti strijeljani.

Viši sud u Beogradu doneo je prvostepenu presudu. Ristiću je određena mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja na slobodi.

Ristić je u pretnjama koje je slao elektronskom poštom i preko društvenih mreža, između ostalog, poručivao Matiću, Kirbiju i Zagorki Dolovac da će biti strijeljani.

Pravni tim B92 podnio je u aprilu krivičnu prijavu protiv Ristića, posle čega je on uhapšen i smješten u pritvor.

Sud je naložio da Ristić bude pušten iz pritvora i da bude otpušten iz bolnice, uz mjeru obaveznog liječenja na slobodi u Psihijatrijskoj bolnici "Laza Lazarević", u trajanju do tri godine.

U obrazloženju presude, sud je naveo da su u obzir uzeti nalaz vještaka i svjedočenje Ristićevog ljekara u zatvorskoj bolnici da se njegovo zdravlje poboljšalo i da on dobro reaguje na terapiju.

Sud je naveo i da u bilo kom trenutku sudska odluka može biti promenjena ukoliko Ristić napusti liječenje ili počini neko drugo uznemiraujuće djelo, te da će on u tom slučaju biti vraćen u psihijatrijsku ustanovu na obavezno liječenje.

Ristić je u obraćanju sudu rekao da je: "Spreman da se podvrgne liječenju, da uzima terapiju i obavlja kontrole", kao i da će mu u liječenju pomagati supruga.

XS
SM
MD
LG