Dostupni linkovi

Zvizdić u Beču: Opredijeljnost za provođenje reformi


BiH ulazi u novo poglavlje odnosa sa EU, zahvaljujući novom pristupu EU i iskazanoj opredijeljenosti vlasti BiH za provođenje neophodnih reformi, istakao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, obraćajući se učesnicima Samita zemalja zapadnog Balkana u Beču.

Zvizdić je zahvalio za novi pristup EU prema BiH, kao i čitavom regionu, pokrenut u Berlinu prošle godine koji, između ostalog, i održavanjem samita u Beču, potvrđuje uspješnost pokrenutih procesa, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

"Stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je prvi veliki korak, ali i učešće u okviru regionalnih inicijativa poput Berlinskog procesa, što moju zemlju, kao i cijeli region vodi korak bliže ka članstvu u EU", rekao je Zvizdić.

On je naglasio da je Vijeće ministara BiH, od formiranja u aprilu ove godine, konkretnim mjerama i aktivnostima potvrdio odlučnost, istrajnost, kao i saglasnost u provođenju potrebnih reformi u strateški prioritetnim oblastima, odnosno u oblasti ekonomskih reformi, dinamiziranje procesa EU integracija.

"Ključan dokument za provođenje socio-ekonomskih reformi je Reformska agenda koja je usvojena od svih nivoa vlasti u BiH zaključno sa 27. julom ove godine", dodao je on.

Zvizdić je istakao da su svi nivoi vlasti prepoznali značaj tog dokumenta, odnosno važnost provođenja svih navedenih mjera s ciljem obezbjeđivanja osnova za prijeko potreban ekonomski rast zemlje, te da Reformska agenda neće ostati mrtvo slovo na papiru.

Zvizdić učestvuje na radnoj sjednici premijera posvećenoj ekonomskoj situaciji i reformskim procesima u regionu Samita zemalja zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG