Dostupni linkovi

Nastavlja se priliv izbjeglica iz Grčke u Makedoniju


U protekla 24 sata granicu Grčke sa Makedonijom prešlo je još 1.288 izbjeglica sa Bliskog istoka koji su od makedonske policije dobili potvrde o namjeri da zatraže azil, saopšteno je danas.

Ta potvrda im daje pravo da tri dana legalno borave u toj zemlji za koje vrijeme ili treba da zatraže azil ili da napuste zemlju.

Kako je saopštio makedonski MUP, među izbjeglicama koje su se u protekla 24 sata prijavile policiji zbog dobijanja potvrda i dalje su najbrojniji državljani Sirije – 1.114, dok su u daleko manjem broju prijavljeni državljani Avganistana – 60, Pakistana – 54, Palestine - 27 i Iraka – 13.

Od 19. juna, kada je u Makedoniji počelo izdavanje potvrda o namjeri, do jutros u 8 sati ukupno 47.994 izbeglica sa Bliskog istoka i sjevera Afrike je zatražilo i dobilo te potvrde, među kojima ima najviše sirijskih državljana – 39.164.

U isto vrijeme je Odeljenju za azil podnijeto 49 zahteva za priznavanje prava na azil na osnovu prethodno izdatih potvrda o nameri da zatraže azil, a među onima koji su zatražili azil u Makedoniji najbrojnije su porodice sa djecom, trudnice i povrijeđene osobe.

Najveći broj izbeglica sa Bliskog istoka koji u Makedoniju ulazi preko Grčke odlazi za Srbiju, odakle nastavlja put prema Mađarskoj, u namjeri da zatraže azil u nekoj od razvijenih zemalja Evropske unije.

XS
SM
MD
LG