Dostupni linkovi

Han: Što prije otvoriti poglavlja sa Srbijom


Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han ocijenio je danas u Beču da bi, nakon dogovora u dijalogu Beograda i Prištine, trebalo što prije otvoriti prva poglavlja sa Srbijom.

"Činjenice govore u prilog tome da bi trebalo uskoro započeti pregovore o prvim poglavljima“; poručio je on na konferenciji za štampu pred početak Samita o zapadnom Balkanu.

Han je izrazio zadovoljstvo što je visoka predstavnica za vanjsku i bezbednosnu politiku EU Federika Mogerini uspjela da dijalog Beograda i Prištine "dovede do privremenog brzog kraja".

To se, kako je naglasio, desilo brže nego što se očekivalo, te konstatovao da je to ishod nove klime na Balkanu, koja omogućava brže „preskakanje sopstvene sjenke“ i postizanje rezultata.

Šef diplomatije Srbije, Ivica Dačić, takođe je pozvao EU da što prije otvori poglavlja sa Srbijom.

On je istakao da je postignut značajan napredak u implementaciji Briselskog sporazuma i da sada treba otvoriti poglavlja.

"Nema potrebe da čekamo neke januare ili druge termine iduće godine. Otvorite poglavlja umjesto da podižete ograde i ostavljate nas vani", podvukao je Dačić.

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc ocijenio je da je mirovni projekat EU nedovršen bez zemalja zapadnog Balkana.

On je naglasio da smatra da sve države zapadnog Balkana treba da imaju evropsku perspektivu, a zemlje EU će im biti partneri u sprovođenju potrebnih reformi.

Šef njemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer objasnio je da je Njemačka inicirala Berlinski proces, čiji je bečki Samit nastavak, sa ciljem da podstakne i ubrza proces prbližavanja zapadnog Balkana EU, ali i rješavanja konflikata.

On je izrazio nadu da će veliki projekti, o kojima se razgovara, biti realizovani, a kao veoma bitan dio procesa naveo je povezivanje mladih, izrazivši nadu da će ovaj dogovor uskoro ući u fazu primene.

"Međutim moramo da se oprostimo o razmišljanjima da će EU ili pojedine zemlje članice rješavati probleme regiona. EU može da nudi pomoć, upozorava i ukazuje, ali na kraju odluku moraju donositi zemlje regiona", podvukao je Štajnmajer ukazujući na pozitivni razvoj na zapadnom Balkanu.

XS
SM
MD
LG