Dostupni linkovi

Dva iračka generala ubjena kod Ramadija


Dva iračka generala i tri vojnika ubijeni su danas u samoubilačkom napadu pripadnika "Islamske države" (ID) u iračkoj provinciji Anbar, zapadno od Bagdada, javili su irački zvaničnici.

Bombaš samoubica je uletio sa vozilom punim eksploziva u vojnike koji su napredovali sjeverno od Ramadija, glavnog grada provincije, koji je u rukama militanata "Islamske države".

U eksploziji su ubijena dva generala koja su predvodila iračke snage i tri vojnika, a deset vojnika je ranjeno, rekao je portparol vojske u izjavi za državnu televiziju.

U saopštenju vojske pročitanom na državnoj televiziji objavljena su imena ubijenih generala Abdula Rahmana Abu Reghefa, zamjenika šefa operacija u Anbaru i Sefina Abdula Magida, komandanta 10. vojne divizije.

Vladine snage i združene sunitske i šiitske milicije bore se mjesecima protiv ekstremista "Islamske države" u Anbaru ali su ostvarili samo skroman napredak.

ID kontroliše veći dio te velike provincije koja se prostire zapadno od Bagdada.

Portparol iračke vojske general Jahja al Zobeidi u izjavi za televiziju rekao je da gubitak dva generala neće "zaustaviti operacije" i da će nastaviti da napreduju.

ID je u blic-ofanzivi na sjever i zapad Iraka u ljeto 2014. godine zauzela oko trećinu iračke teritorije.

Koalicija predvođena SAD izvodi vazdušne napade na položaje ID u Iraku i u Siriji oko godinu dana, kao podrška iračkoj vojsci u borbi protiv te militantne grupe.

XS
SM
MD
LG