Dostupni linkovi

Beč: Za Srbiju prioritet put Niš-Priština-Drač


Sastanak o izgradnji auto-puta Niš-Priština-Drač održan je danas uoči početka Samita o zapadnom Balkanu u Beču.

Sastanku su prisustvovali premijeri Srbije i Albanije Aleksandar Vučić i Edi Rama, kosovski premijer Isa Mustafa, ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc, predsjednik Evropske investicione banke (EIB) Vernr Hojer i predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Čakrabarti.

Vučić i Rama u više navrata su potencirali značaj izgradnje auto-puta od prošlogodišnjeg Berlinskog samita za koji su istakli da je važan infrastrukturni projekat za region s ciljem povezivanja dva naroda.

Vučić je proteklih mjeseci isticao da će Srbija, čak i ako Evropska unija finansijski ne bude podržala taj projekat, iz sopstvenih sredstava završiti svoju dionicu auto-puta.

Izgradnja auto-puta Niš-Priština-Drač je jedini za koji je održan zaseban sastanak u okviru Samita o zapadnom Balkanu.

U Beču se danas održava Samit o zapadnom Balkanu, koji će okupiti lidere regiona i EU, sa ciljem da se podstakne evropski put regiona, ali i da se, zbog trenutne situacije, pokuša pronaći rešenje problema sa izbjeglicama i migrantima.

Samit je nastavak berlinskog procesa koji je prošle godine inicirala njemačka kancelarka Angela Merkel i koji ima za cilj podsticanje saradnje na Balkanu, doprinoseći time daljem razvoju, a sve u svrhu podsticanja procesa evropskog približavanja.

Današnji dan počeće konferencijom za novinare šefova diplomatija i evropskog komesara za proširenje Johanesa Hana, koji će izvijestiti o ciljevima Samita.

Vučić se ranije danas sastao sa predsjednikom EBRD-a Sumom Čakrabartijem.

Istakao je tom prilikom da je za Srbiju jedan od najvažnijih projekata izgradnja autoputa Niš - Priština - Drač, i izrazio očekivanje da, ubrzanom izradom studije o izvodljivosti i kompletne projektne dokumentacije, Srbija već prije kraja 2016. godine može da počne sa izvođenjem građevinskih radova na dionici puta Niš - Merošina - Prokuplje - Kuršumlija - Merdare, u dužini od 77 kilometara.

XS
SM
MD
LG