Dostupni linkovi

Sanader ostaje u zatvoru


Bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u sredu je odbijen zahtev za puštanjem iz istražnog zatvora i odbranom sa slobode.

Vanraspravno veće zagrebačkog Županijskog suda nije prihvatilo tvrdnje njegovih branitelja da je istekao zakonski rok od tri i po godine, koliko najduže može trajati istražni zatvor.

Odbrana tvrdi da je s pritvorom u Austriji Sanader već duže od tri godine i devet meseci iza rešetaka. Na ovu odluku Sanader se može žaliti Vrhovnom sudu, no odluku će morati čekati u zatvoru u Remetincu u kojem je od 18. jula 2011.

Sanader je bio pravosnažen osuđen na osam i po godina zatvora u slučajevima Hypo i INA/MOL, no Ustavni je sud krajem jula ukinuo tu presudu i postupak vratio na početak.

Pripremno ročište za ponovljeno suđenje zakazano je za početak septembar. U slučaju Fimi media bivši premijer i predsednik HDZ-a nepravosnažno je osuđen na devet godina zatvora, a o žalbama na tu presudu Vrhovni sud bi trebao raspravljati krajem septembra.

Uz to, još mu se sudi u slučaju Planinska, no nastavak postupka odložen je do sredine jeseni zbog pogoršanja njegova zdravstvenog stanja.

XS
SM
MD
LG