Dostupni linkovi

Stojanović: Formiranje ZSO za četiri meseca


Zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović izjavio je da u periodu od četiri meseca mora da se formira Zajednica/asocijacija srpskih opština (ZSO) i definiše statut.

Stojanović je u Zvečanu rekao za RTS da je najvažnije držati se činjenica i onoga što piše u sporazumu, da su Srbi prezadovoljni onim što je postignuto i da je to veliki dan za sve Srbe na Kosovu koji imaju čemu da se raduju.

"Svi sporazumi su bitni, svi donose nešto novo i konkretno, svi rešavaju jedan deo problema, ali je najvažnija Zajednica, jer ona jeste nadogradnja političkog jedinstva koje smo stvorili u proteklih godinu i po dana", ocenio je Stojanović.

Govoreći o ZSO, Stojanović je ocenio da je reč o organizaciji koja će imati dobra ovlašćenja i mehanizme kojim će na bolje biti promenjen život ljudi.

Stojanović je najavio da će sledeći korak za formiranje ZSO biti pregovori oko statuta koji definiše šta Zajednica mora da radi, a da je važno da je postavljen temelj i da su definisani principi.

Govoreći o Sporazumu o telekomunikacijama, Stojanović je najavio da će biti kompletna pokrivenost i lokalna cena poziva.

Moći će da se telefonom zove iz Gračanice i Mitrovice Beograd okretanjem pozivnog broja 011, a iz Beograda moći će da se zove okretanjem pozivnog broja tih mesta, što će relaksirati život ljudi i pojevtiniti životne troškove, najavio je Stojanović.

Komentarišući pojedine najave protesta, Stojanović je ocenio da to ne bi smelo to da uspori proces i da deo albanske političke elite i albanske zajednice, sve što je korisno i dobro za Srbe vidi kao pretnju i da se protiv toga svim silama bori.

"Niko nema razloga u Prištini, među Albancima da se boji ZSO", naglasio je Stojanović i najavio da je reč o organizaciji, koja će doneti dobro svima, pre svega Srbima, ali i ostalima.

XS
SM
MD
LG