Dostupni linkovi

Rim odbacuje kritike oko izbegličke krize


Italijanski ministar spoljnih poslova Paolo Đentiloni odbacio je kritike Nemačke i Francuske o migrantskoj krizi ocenivši da Italija ispunjava svoje obaveze i "mnogo više od toga".

"Italija čini šta treba, i čak mnogo više, spasavanjem hiljada ljudskih života i prihvatanjem izbeglica", rekao je ministar za italijanski dnevnik Korjere dela sera (Corriere della Sera).

On je rekao da je njegova zemlja pozitivan primer u tretmanu izbeglica na međunarodnom nivou. Nemačka kancelarka Angela Merkel u ponedeljak je tokom razgovora s francuskim predsednikom Fransoa Olandom u Berlinu zatražila od Grčke i Italije da "ove godine" formiraju centre za registrovanje migranata, o čemu je odlučeno u junu.

Đentiloni je rekao da je tražiti od Grčke i Italije da ispune svoju dužnost prema imigraciji isto kao reći nekoj zemlji pogođenoj poplavama da ubrza proizvodnju kišobrana.

"Evropa treba da ide upravo suprotno od oslanjanja na zemlje koje se nalaze na njenoj spoljnoj granici", rekao je ministar i ponovio poziv da se rešavanje priliva izbeglica podigne na evropski nivo.

Rekao je da to možda izgleda ambiciozno, ali da je to jedini mogući put.

"Migranti stižu u Evropu, ne u Italiju, Grčku, Nemačku ili Mađarsku. Kako su stvari krenule rizikuje se dovođenje Šengena u pitanje i vraćanje na stare granice", rekao je on.

Upitan o uspostavljanju centara za registraciju izbeglica ministar je ponovio da pre svega treba revidirati Dablinski sporazum o pravu azila, kojim se obavezuju tražioci azila da ulože zahtev za azil u prvoj evropskoj zemlji gde su registrovani.

Severnoevropske zemlje, na čelu sa Nemačkom, zameraju Italiji i Grčkoj da se ne trude da identifikuju nove imigrante koji dolaze i da dozvoljavaju brojnim izbeglicama da nastave put i na drugom mestu podnesu zahtev za azil.

XS
SM
MD
LG