Dostupni linkovi

Bušle: Region kasni sa obnovljivim energijama


Većina članica Energetske zajednice jugoistočne Evrope kasni u ispunjavanju obaveza o povećanju udela obnovljivih izvora energije do 2020. godine i verovatno neće dostići te ciljeve, rekao je zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice Dirk Bušle (Dirck Buschle).

"Vidimo da većina zemalja nije na putu da ostvari obaveze koje su preuzele do 2020. Čini se da većina zemalja neće dostići cilj. Uskoro ćemo objaviti izveštaj o tome", rekao je Bušle za EurAktiv.

Srbija je preuzela obavezu da do 2020. godine poveća udeo energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji sa 21,2 na 27 odsto.

Bušle je, međutim, istakao da se mora obezbediti da se prilikom razvoja sektora obnovljivih izvora energije ne ponavljaju greške koje su počinile članice EU, kao i da se moraju imati u vidu i kapaciteti privrede neke zemlje za to.

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović ukazao je na biomasu kao na veliki neiskorišćeni potencijal u regionu za grejanje i proizvodnju struje na efikasan i održiv način.

Pored toga, za održivu energetiku važna je i ušteda energije u javnim institucijama i domovima građana, a konferencija lidera Zapadog Balkana i predstavnika EU sutra u Beču će, kako je rekao, biti prilika da se govori i o tim inicijativama.

U briselskoj ekološkoj organizaciji CAN Europe ukazuju da se ekonomije na Balkanu odlikuju visokim udelom fosilnih goriva, velikim zagađenjem ugljen dioksidom, ali i velikom potrošnjom energije u odnosu na bruto domaći proizvod po stanovniku.

Kako ukazuju u toj mreži koja okuplja 120 organizacija za zaštitu životne sredine u Evropi, planovi za ulaganja i dalje se najčešće odnose na nova postrojenja na lignit sa niskom efikasnošću.

XS
SM
MD
LG