Dostupni linkovi

EU i SAD oštro protiv presude Sencovu


EU i SAD oštro protiv presude Sencovu

EU je ocenila je da presuda ruskog suda ukrajinskom reditelju u suprotnosti sa medjunarodnim pravom, a SAD su saopštile da je reč o pravosudnoj greški. "EU smatra da taj proces predstavlja kršenje medjunarodnog prava i elementarnih principa pravde", navela je u saopštenju visoka predstavnica EU Federika Mogerini. Ona je zatražila momentalno puštanje na slobodu Olega Sencova i Aleksandra Kolčenka, koji je kao njegov saučesnik osudjen na deset godina zatvora.

SAD su takodje oštro osudile presudu ruskog suda. U saopštenju Stejt deparetmenta navodi se da Sencov bez osnova optužen za terorističke napade i da je kazna od 20 godina za njega i od deset za Kolčenka pravosudna greška.

EU, SAD i ukrajinske vlasti tražile su puštanje Olega Sencova na slobodu, a reagovala je i Evropska filmska akademija, koja je organizovala potpisivanje peticije, zatraživši da reditelj bude oslobodjen. Medju potpisnicima su i reditelji Vim Venders, Ken Louč i Aki Kaurismaki. Ruski reditelj Nikita Mikhalkov zatražio je od predsednika Rusije Vladimira Putina da Sencov bude pušten, a podršku mu je pruži i Andrej Zvjaginjcev.

XS
SM
MD
LG