Dostupni linkovi

Ban Ki Mun osudio uništavanje Palmire


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je da je zaprepašćen izvještajima da su ekstremisti "Islamske države" uništili hram u drevnom sirijskom gradu Palmiri i ubili čuvenog sirijskog eksperta za antiku i arheologa Kaleda Asada.

"Ovi varvarski napadi terorista pridružili su se dugačkoj listi zločina počinjenih u posljednje četiri godine u Siriji protiv njenog naroda i nasljeđa", naveo je Ban Ki Mun u saopštenju.

Generalni sekretar UN pozvao je vlade svijeta da se "ujedine i neodložno djeluju da bi se zaustavile ove terorističke aktivnosti", prenio je AFP.

Militanti "Islamske države" uništili su hram Bal Šamin, jednu od najznačajnijih lokacija u drevnom sirijskom gradu Palmiri.

Militanti su prije sedam dana odrubili glavu Kaledu Asadu, 82-godišnjem naučniku koji je više od 50 godina radio kao glavni kustos u Palmiri.

Prije nego što je "Islamska država" zauzela ovaj grad, sirijski zvaničnici saopštili su da su premjestili nekoliko stotina statua na bezbjedne lokacije iz straha da će ih militanti uništiti.

XS
SM
MD
LG