Dostupni linkovi

Čavušoglu: Turska i SAD pokreću operacije protiv Islamske države


Turska i Amerikauskoro će pokrenuti "sveobuhvatne" vazdušne operacije protiv boraca Islamske države u zoni severne Sirije na granici sa Turskom , rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

Tehnički razgovori Vašingtona i Ankare o detaljnim planovima su, kako je rekao, završeni juče i u operacijama mogu da učestvuju i regionalni saveznici, poput Saudijske Arabije, Katara i Jordana, kao i Britanija i Francuska.

"Uskoro ćemo početi sveobuhvatnu operaciju protiv Islamske drzazve", rekao je Čavušoglu u intervjuu za Rojters.

SAD i Turska planiraju da pruže vazdušnu podršku sirijskim pobunjenicima protiv Bašara, za koje Vašington procenjuje da su "umereni", sa ciljem da proteraju džihadiste sa graničnog pojasa dužine 80 kilometara.

Presecanje pristupa ID turskoj granici preko koje su dosad stizali strani borci i oprema, moglo da označi prekretnicu.

Čavošuglu kaže da će operacije takođe poslati poruku sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu i povećati pritisak na njegovu administraciju da počhne pregovore kako bi se pronašlo političko rešenje za rat u Siriji.

Sa druge strane, šef turske diplomatije je pozdravio normalizaciju odnosa Irana i nekih zapadnih zemalja nakon postizanja nuklearnog dogovora, ali je dodao da Teheran sada treba da preuzme "konstruktivniju ulogu" u regionalnim krizama, uključujući Siriju, Irak i Jemen.

"Turske vojne operacije protiv kurdskih ekstremista iz Radničke partije Kurdistana (PKK) na severu Iraka u jugoistoku Turske će se nastaviti sve dok PKK ne položi oružje", rekao je Čavušoglu.

XS
SM
MD
LG