Dostupni linkovi

Unesko: Uništavanje hrama u Palmiri ratni zločin


Ekstremisti ID, koji su uništili drevni hram u sirijskom gradu Palmiri, počinili su "ratni zločin", ocenila je generalna direktorka Uneska Irina Bokova.

"Uništavanje je novi ratni zločin i nepovratni gubitak za sirijski narod i čovečanstvo", navela je Bokova u saopštenju naglasivši da počinicoci moraju odgovarati za svoje postupke, prenosi AFP.

Palmiru su džihadisti zauzeli krajem maja, posle čega se pojavila informacija da su grad minirali, a u julu da su uništili nekoliko drevnih spomenika, uključujući statuu Lava drevnoarapske boginje Alat staru oko dve hiljade godina na ulazu u muzej.

Prema predanju, Palmiru je osnovao biblijski car Solomon i jedan je od najbogatijih gradova kasne antike, u oazi Sirijske pustinje.

Ruševine koje se protežu na tri kilometra na spisku su objekata svetske kulturne baštine Uneskoa.

Bokova je u petak upozorila da ekstremisti Islamske države u Siriji i Iraku učestvuju u najbrutalnijem, sistematskom uništavanju drevnih lokaliteta, nezabeleženom još od Drugog svetskog rata.

Ona je to izjavila nekoliko sati pošto su džihadisti potpuno uništili manastir u centralnoj sirijskoj provinciji Homs, star 1.500 godina.

XS
SM
MD
LG