Dostupni linkovi

Oproštaj od Arsena Dedića u Hrvatskom glazbenom zavodu


Arsen je bio veliki pesnik, neprikosnovena muzička veličina, istinski intelektualac i nadasve dobar čovek, reči su kojima su se brojni hrvatski muzičari, prijatelji i kolege na današnjom komemoraciji u Zagrebu prisetili kantautora Arsena Dedića koji je umro 17. avgusta u 78. godini.

Dedićev prijatelj, književni kritičar, književnik i esejista Igor Mandić rekao je na komemoraciji u Hrvatskom muzičkom zavodu (HGZ) da je "umro poslednji čovek koji je mogao ujediniti region bivše Jugoslavije, kako u životu tako i u smrti".

"Otišao je pesnik velike dubine, filozof u haiku formi čiji kratki stihovi, naizgled izbačeni s lakoćom, skrivaju u sebi filozofiju života i mudrosti sveta", dodao je Mandić, koji se okupljenima obratio "kao član Arsenovog kluba neizlečivih Šibenčana".

Komemoraciju, kojoj su prisustvovali i Dedićeva udovica Gabi Novak i sin Matija, otvorila je kompozicija "Tvoje tijelo – moja kuća", a zatvorila klapa s pesmom "Dida moj".

Uz porodicu, brojne kolege i prijatelje, komemoraciji su prisustvovali i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i više gradskih funkcionera. Današnja komemoracija u HGZ jedan je u nizu skupova povodom Dedićeve smrti. U petak su se od Arsena Dedića oprostili njegovi Šibenčani, a u Zagrebu će ga se na komemoraciji sutra prisetiti i Hrvatsko društvo pisaca. Sahrana će se održati u Zagrebu u krugu uže porodice.

XS
SM
MD
LG