Dostupni linkovi

Više od 8.000 izbeglica prošlo za 24 sata kroz Preševo


Sekretar Crvenog krsta u Preševu Ahmet Haljimi izjavio je danas da je kroz opštinski Prihvatni centar za migrante u poslednja 24 časa prošlo više od 8.000 izbeglica sa Bliskog istoka i severa Afrike.Haljimi je za agenciju Beta izjavio da se izbeglice, nakon što se registruju i uzmu pakete hrane i vode, ne zadržavaju u Prihvatnom centru već da nastavljaju put prema Beogradu vozovima i autobusima.

On je dodao da je prema evidenciji Crvenog krsta, na osnovu broja podeljenih paketa hrane i higijene, od početka avgusta kada je otvoren Prihvatni centar u Preševu, kroz njega prošlo oko 60.000 ljudi.

"Nama je potrebna pomoć u hrani, vodi i higijeni, ali i u vozilima. Vozila koje smo za prevoz izbeglica dobili na revers više nisu dovoljna, jer nije isto prevoziti stotine i hiljade ljudi", kazao je Haljimi.

Zbog ogromnog priliva izbeglica koje u Srbiju stižu iz Makedonije, u opštini Preševo formiran je još jedan prihvatni centar za izbeglice, kod sela Miratovac.

U njemu je više od 1.000 ljudi smešteno u devet velikih šatora koje je obezbedio Srpsko-ruski humanitarni centar iz Niša koji je u nedelju u Miratovac dopremio i 2.000 ćebadi.

XS
SM
MD
LG