Dostupni linkovi

Mejamarakis vratio mandat, sledeći Lafazanis


Lider glavne opozicione grčke partije Nova demokratija (ND) Vangelis Mejmarakis vratio je mandat za formiranje vlade predsedniku Grčke Prokopisu Pavlopulosu.

On nije uspeo da za tri dana dogovori formiranje vlade sa ostalim partijama u parlamentu, javile su agencije.

"Na žalost, zemlja ide katastrofalnim pravcem što je odgovornost (premijera u ostavci Aleksisa) Ciprasa, a to je nešto što se moglo izbeći", rekao je Mejmarakis.

Lider glavne opozicione stranke pozvao je Ciprasa da se susretnu kako bi se izbegao takav katastrofalan kurs, jer "još ima vremena" da prevlada nacionalni dogovor, navodi grčka agencija.

ANA je juče javila, pozivajući se na izvor iz grčke vlade, da je Cipras odbio da se sretne sa liderom ND, smatrajući da ne postoji prostor za programsko usklađivanje između ND i vladajućeg koalicionog partnera Sirize oko formiranje vlade u aktuelnom parlamentu.

Cipras je 20. avgusta podneo ostavku, samo sedam meseci po osvajanju četvorogodišnjeg mandata, i zatražio da se izbori održe što pre.

Prema Ustavu Grčke, ako vlada podnese ostavku manje od godinu dana od izbora, predsednik mora da preda eksploratorni mandat liderima opozicije da pokušaju da formiraju vladu, počev od najveće partije.

Po Ustavu, Pavlopulos treba redom da predaje mandat partijama za formiranje vlade koje bi obezbedile poverenje skupštine, one za to imaju trodnevni rok, a ukoliko ne uspeju, imenuje se "tehnička" vlada kojoj je na čelu predsednik Vrhovnog suda i raspisuju se prevremeni parlamentarni izbori.

Taj mandat traje tri dana i ako ne donese rezultate, predsednik raspisuje parlamentarne izbore.

Asošijeted pres navodi da će mandat sada biti poveren poslanicima frakcije Leva platforma unutar Sirize, koji su se pobunili protiv Ciprasa jer je potpisao novi paket pomoći i prihvatio restriktivne mere koje zahtevaju međunarodni kreditori, a u petak odlučili da postanu nezavisni i formiraju novu samostalnu poslaničku grupu u parlamentu Narodno jedinstvo, čiji će šef biti lider Platforme i bivši ministar energetike Panajotis Lafazanis.

XS
SM
MD
LG