Dostupni linkovi

Poljska traži da učestvuje u pregovorima o Ukrajini


Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je da će krajem sedmice u poseti Berlinu tražiti od nemačke kancelarke Angele Merkel da u pregovore o rešavanju sukoba u Ukrajini pored normandijskog kvarteta uključi i SAD, kao i Poljsku i ostale susede Ukrajine.

"Ne mogu da zamislim da u pregovorima ne učestvuju moćne evropske države, ali mogle bi da se uključe i SAD kao svetska sila koju Rusija svakako mora da uzima u obzir i susedi Ukrajine, dakle oni koji su neposredno zainteresovani za to što se dešava u Ukrajini", kazao je Duda.

Novi poljski predsednik rekao je noćas poljskim medijima po povratku iz posete Estoniji, da takvu podršku Poljske očekuje i predsednik Ukrajine Petro Porošenko koji mu je to rekao u telefonskom razgovoru.

Andžej Duda ne gleda ipak sa preteranim optimizmom da tokom posete Berlinu 28. avgusta zaista ubedi nemačku kancelarku Angelu Merkel da odustane od suzdržanog stava prema pomeranju infrastrukture NATO u nove postkomunističke članice, pošto to izaziva trzavice sa Rusijom.

Nemački mediji i analitičari već su poljskog predsednika optužili da minira jedinstvo NATO i Duda je nedavno izjavio da je skeptičan kada je u pitanju promena stava Berlina.

XS
SM
MD
LG