Dostupni linkovi

Makedonija: Nastavak razgovora o prijevremenim izborima


U Skoplju će danas biti nastavljeni razgovori radnih grupa četiri vodeće partije koje treba da dogovore detalje za organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora 24. aprila naredne godine.

Predstavnici VMRO-DPMNE i Socijaldemokratskog saveza, iz makedonskog, i Demokratske unije za integraciju i Demokratske partije Albanaca, iz albanskog političkog korpusa, prehodnih dana tvrdili su da su najbliži dogovoru o biračkom spisku.

Lider SDSM Zoran Zaev rekao je da će se ići na aktivnu registraciju glasača u njihovim domovima, odnosno da će se praviti novi birački spisak umjesto da se "čisti" postojeći, ali se druge stranke nisu izjasnile o tome.

Premijer Nikola Gruevski predložio je da pobjednik na izborima dobije dopunskih 17 mjesta u Sobranju, čime bi se formirala stabilna vlada i kasnije ne bi bilo izgovora zašto nisu realizovani određeni projekti, ali je opozicioni SDSM to odmah odbacio.

Utisak je da se predstavnici radnih grupa najteže usaglašavaju u vezi sa glasanjem dijaspore, kao i u vezi sa izborom specijalnog tužioca koji će se baviti istragom afere prisluškivanja, koju je objelodanila opozicija.

Krajnji rok do kada treba da se izabere specijalni tužilac je 15. septembar.

XS
SM
MD
LG