Dostupni linkovi

Mektić: Vučića u Srebrenici čuvala dvojica policajaca


Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da su premijera Srbije Aleksandra Vučića prilikom posjete Srebrenici 11. jula čuvala samo dvojica policajaca, iako je bilo najmanje sedam informacijama o njegovoj ugroženosti.

"Najmanje sedam informacija o ugroženosti premijera Srbije Aleksandra Vučića prilikom posjete Srebrenici 11. jula podijelili smo sa direktorom Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsadom Vilićem", rekao je Mektić, koji traži Vilićevu smjenu zbog niza propusta u obezbjeđenju komemoracije u Potočarima.

Tada je, kako je istakao Mektić, Vučiću bio ugrožen život.

U dokumentu o propustima, ministar bezbjednosti BiH kaže da je kao ključno naveo što je dozvoljeno da loža sa VIP ličnostima bude smještena duboko u masi ljudi, umjesto na obodu događaja.

"Pogotovo je katastrofalan propust mogao da bude to što Vilić, kao šef obezbjeđenja, nije osigurao ne samo rezervni, nego uopšte adekvatan koridor za evakuaciju. To svakako nije bila staza od gotovo 60 metara, koja je na pojedinim mjestima, između razjarene mase, iznosila svega 70 centimetara širine", rekao je on.

XS
SM
MD
LG