Dostupni linkovi

Nema povrijeđenih u eksploziji blizu američke baze u Japanu


Višestruke eksplozije i požar u skladištu američke baze u predgrađu Tokija parale su i osvijetlile nebo prethodne večeri iznad tog grada, ali u tom incidentu srećom nije bilo povrijeđenih, saopćile su u ponedjeljak japanske vlasti.

Do eksplozije je došlo nešto poslije ponoći po lokalnom vremenu u skladištu u gradu Sagamihara, četrdesetak kilometara jugozapadno od Tokija, izjavio je portparol Pentagona Bill Urban, prenosi novinska agencija AP.

U zgradi u kojoj se dogodila eksplozija se skladište komprimovani azot, kisik, freon i zrak, navodi se u saopćenju američke baze u Japanu.

Fotografije snimljene nešto poslije svitanja, a koji je objavila američka vojska, prikazuju više desetina sivih kanistera kako leže na podu, kao i gotovo potpuno uništene police za skladištenje.

Zidovi te betonske zgrade jednospratnice se nisu srušili, ali su oštećeni prozori i vrata, a urušilo se i pola krova, saopćila je Vojska.

Video snimci objavljeni na japanskim televizijama, snimljeni sa visine, prikazuju požar, a zatim i više eksplozija.

U kompleksu skladišta američke baze, koji ima površinu od čak 196 hektara i nalazi se usred gusto naseljenog područja, zaposleno je oko 500 Japanaca i 300 američkih vojnika.

XS
SM
MD
LG