Dostupni linkovi

Crveni krst: U Preševo stiglo između 6.000 i 8.000 ljudi


U poslednja 24 časa u prihvatni centar u Preševu, na jugu Srbije, stiglo je između 6.000 i 8.000 izbeglica sa Bliskog istoka koji su u Srbiju ušli iz Makedonije, izjavio je sekretar Crvenog krsta u Preševu Ahmet Haljimi.

On je za agenciju Beta rekao da je njihova registracija trajala cele noći i dodao da veliki broj izbeglica i dalje stiže iz Makedonije.

Oko 2.000 izbeglica trenutno se nalazi u i oko preševskog sela Miratovac, gde se nalaze alternativni putevi za prelazak granice.

Prema rečima Haljimija, za sve izbeglice koje su se prijavile prihvatnom centru u Preševu, obezbeđene su dovoljne količine hrane i vode.

UNHCR je obezbedio autobuse koji izbeglice nakon registracije, prevoze iz prihvatnog centra u Preševu ka Beogradu.

Talas izbeglica koji od subote uveče ulaze u Srbiju posledica je njihovog velikog priliva iz Grčke u Makedoniju, koja je uvela vanredno stanje na svojoj južnoj i severnoj granici.

Saobraćaj na graničnom prelazu Tabanovce-Preševo se odvija nesmetano i na njemu se ne mogu videti izbeglice koje granicu između Makedonije i Srbije prelaze koristeći alternativne puteve.

Zbog povećanog broja izbeglica sa Bliskog istoka i severa Afrike koji ulaze u Srbiju, u Preševu boravi ministar odbrane Bratislav Gašić koji je obišao lokalni granični prelaz, a očekuje se i njegov dolazak u prihvatni centar.

XS
SM
MD
LG