Dostupni linkovi

Nastavljeni pregovori dve Koreje


Severna i Južna Koreja nastavili su u nedelju razgovore na najvišem nivou, u cilju izbegavanja pretećeg vojnog sukoba na Korejskom poluostrvu.

Razgovori iza zatvorenih vrata koji su, u pograničnom selu Panmundžom počeli u subotu, ubrzo nakon isteka ultimatuma koji je Pjongjang postavio Seulu da prekine sa emitovanjem propagande preko granice, ili sledi vojna akcija, nastavljeni su u osam sati ujutru po srednjeevropskom vremenu.

Maratonski pregovaračka sednica trajala je u subotu do duboko u noć i okončana je u ranim jutarnjim satima, bez konačnog dogovora, prenela je agencija AFP.

Razgovorima su prisustvovala četiri delegata - po dva sa obe strane - uključujući savetnika za nacionalnu bezbednost južnokorejske predsednice Kim Kvan Đina i čoveka koji se smatra za drugim iza severnokorejskog lidera, Hvan Pjong Soa.

Po naređenju severnokorejskog lidera Kim Džong Una, Severnokorejska narodna armija (KPA) je u "potpuno naoružanom, ratnom stanju" od petka, a Ministarstvo spoljnih poslova u Pjongjangu je danas upozorilo da je situacija "došla na ivicu rata" i da ju je "teško kontrolisati".

"Sever je usvajila dvostruke standarde, dok su razgovori u toku", naveo je neimenovani zvaničnik južnokorejskog Ministarstva odbrane.

U saopštenju ministarstva se navodi da je Pjongjang udvostručio svoje artiljerijske jedinice na granici i da je isplovilo 50 podmornica iz njihovih vojnih baza.

S druge strane zvaničnik iz južnokorejskog Ministarstva odbrane, koji nije želeo da bude imenovan, izjavio je da će Južna Koreja nastaviti sa emitovanjem poruka protiv Pjongjanga tokom sastanka, a da će odluka da li će se s emitovanjem prestati zavisiti od rezultata razgovora, naveo je AP.

Južna Koreja preko 11 zvučnika emituje program, koji sadrži najnovije vesti sa korejskog poluostrva i iz sveta, kao i emisije u kojima se hvali demokratija i ekonomski procvat Seula u odnosu na represivnu vlast Pjongjanga.

Seul je odbio da isključi propagandu preko zvučnika, sve dok se Pjongjang ne izvini za eksplozije mina ovog meseca u kojima su dva južnokorejska vojnika, koja su se nalazila u patroli, osakaćena.

Severna Koreja demantuje odgovornost za eksplozije i optužuje Južnu Koreju da je fabrikovala dokaze o njenoj umešanosti.

XS
SM
MD
LG