Dostupni linkovi

Kurc: Zaštita spoljne granice EU


Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc zahteva, u cilju smanjenja talasa azilanata, bolju zaštitu spoljne granice EU, kao i više nadzora zapadno-balkanske tranzitne rute.

On je, u intervjuu bečkom dnevniku "Esterajh", izneo pet predloga za savladavanja azilantske krize i borbu protiv krijumčara ljudi.

Kurc se zalaže za međunarodno delovanje protiv Islamske države, pri čemu smatra da bi Austrija trebalo da učestvuje u snabdevanju opreme.

Izbeglice, prema njegovim rečima, trebalo bi bliži njihovoj domovini da dobiju zaštitu.

"Moramo učiniti više na licu mesta i uspostaviti prihvatne centre za izbeglice koje beže od terora", poručio je Kurc.

On je naglasio da je neophodno da izbeglice svoje zahteve za dobijanje azila postavljaju u tim prihvatnim centrima u zemljama porekla ili susednim državama.

"Trenutno nemamo održivi sistem. Muškarci se bore sa krijumčarima ka Evropi, a slabiji - žena i deca, ranjeni - ostaju", ukazao je Kurc.

On se založio i za kvotu za rapsodelu izbeglica u EU.

"Nemačka kancelarka Angela Merkel je nedavno još jednom preduzela korake za bolju raspodelu, što u potpunosti podržavam", kazao je šef austrijske diplomatije.

On je svoj predlog uputio šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini pred konferenciju o Zapadnom Balkanu, koja će 27. avgusta biti održana u Beču.

"Potrebna je spoljnopolitička inicijativa EU za borbu protiv uzroka, pre svega terorizma Islamske države. EU mora prikazati veću aktivnost i tempo", smatra Kurc.

I austrijski vicekancelar Rajnhold Miterlener najavljuje da će se zalagati da se na spoljnim granicama EU stvore bezbednosne zone i prihvatni centri, što, kako dodaje, treba kombinovati sa kvotom za raspoldelu izbeglica u državama Unije.

XS
SM
MD
LG