Dostupni linkovi

Dve Koreje nastavljaju pregovore


Južna i Severna Koreja dogovorile su se da pregovore nastave danas, u nedelju, pošto maratonski razgovori nisu uspeli da reše krizu.

Portparol južnokorejskog predsednika saopštio je da su se dve strane dogovorile da nastave pregovore u nedelju po podne kako bi "suzile razlike", javio je AFP.

Dve strane su vodile opsežnu diskusiju o načinima rešenja novonastale situacije kao i o poboljšanju odnosa dve Koreje, dodao je on.

Severna i Južna Koreja počele su u subotu razgovore na najvišem nivou, prve posle skoro godinu dana, u pokušaju pronalaženja rešenja za izlazak iz krize koja je njihove dve države stavila na ivicu oružanog konflikta.

Razgovori iza zatvorenih vrata u selu Panmundžom, na granici dve države, počeli su ubrzo nakon isteka roka koji je Pjongjang postavio Seulu da prekine sa emitovanjem propagande preko granice, u protivnom će se suočiti sa vojnom akcijom.

Situacija se pažljivo prati u svetu, a generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun pozvao je obe strane na suzdržanost, dok su SAD pozvale Pjongjang da izbegne dalju eskalaciju.

XS
SM
MD
LG