Dostupni linkovi

Suspendovani pregovori dve Koreje, nastavak u nedelju


Vlasti Pjongjanga i Seula dogovorile su se večeras da posle deset sati neuspešnih pregovora u nedelju posle podne nastave razgovore u nastojanju da stišaju rastuće tenzije zbog kojih su Severna i Južna Koreja stigle do ivice vojnog sukoba.

Sastanak se vodi iza zatvorenih vrata u u pograničnom selu Panmundžom, gde je dogovoreno primirje o prekidu sukoba u Korejskom ratu 1953. godine.

Severnokorejska vojska je juče saopštila da su njene snage "u stanju pripravnosti" i da su spremne da odgovore ako Seul ne ispuni zahtev o prekidu emitovanja propagande na granici između dve zemlje.

Južnokorejski generalštab pozvao je severnokorejsku vojsku da se uzdrži od bilo kakve nepromišljene akcije i upozorio da će odgovoriti na provokacije.

Tenzije su dodatno povećane početkom vojnih vežbi Južne Koreje i SAD koje se svake godine održavaju u avgustu. Pjongjang te vežbe smatra provokacijom.

Korejski rat, vođen od 1950. do 1953, završen je primirjem, a ne mirovnim sporazumom, što je ostavilo korejsko poluostrvo tehnički i dalje u ratnom stanju.

XS
SM
MD
LG