Dostupni linkovi

Nastavak razgovora Sjeverne i Južne Koreje


Savjetnici lidera Sjeverne i Južne Koreje nastavili su danas razgovore nakon gotovo tri sata, saopćilo je južnokorejsko ministarstvo za ujedinjenje, prenosi Reuters.

Sjeverna i Južna Koreja počele su ranije danas razgovore na najvišem nivou, prve posle skoro godinu dana, u pokušaju pronalaženja rješenja za izlazak iz krize koja je njihove dvije države stavila na ivicu oružanog konflikta.

Razgovori iza zatvorenih vrata u selu Panmunjom na granici dvije države počeli su ubrzo nakon isteka roka koji je Pjongjang postavio Seulu da prekine sa emitiranje propagande preko granice, u protivnom će se suočiti s vojnom akcijom.

Zvaničnik iz južnokorejskog ministarstva odbrane, koji nije želio da bude imenovan, izjavio je da će Južna Koreja nastaviti s emitiranjem poruka protiv Pjongjanga tokom sastanka, a da će odluka da li će se s emitiranjem prestati zavisiti od rezultata razgovora, naveo je AP.

Razgovorima prisustvuju četiri delegata - po dva sa obje strane - uključujući savjetnika za nacionalnu sigurnost južnokorejske predsjednice Kim Kvan-Đina i čovjeka koji se smatra drugim iza sjevernokorejskog lidera, Hvan Pjong-Soa.

Južna Koreja preko 11 zvučnika emitira program, koji sadrži najnovije vijesti sa korejskog poluostrva i iz svijeta, kao i emisije u kojima se hvali demokratija i ekonomski procvat Seula u odnosu na represivnu vlast Pjongjanga.

Seul je odbio da isključi propagandu preko zvučnika, sve dok se Pjongjang ne izvini za eksplozije mina ovog mjeseca u kojima su dva južnokorejska vojnika, koja su se nalazila u patroli, osakaćena.

Sjeverna Koreja demantuje odgovornost za eksplozije i optužuje Južnu Koreju da je fabrikovala dokaze o njenoj umiješanosti.

XS
SM
MD
LG