Dostupni linkovi

Italija: Spašavanje 3.000 migranata


Italijanska mornarica saopštila je danas da u koordinaciji sa brodovima ostalih članica evropske pomorske misije pokušava da spasi do 3.000 migranata u vodama kod obala Libije nakon prijema poziva za pomoć sa 18 različitih pretrpanih plovila.

Najmanje sedam brodova, šest italijanskih i jedan iz Norveške, učestvuju u operaciji bezbjednog prebacivanja migranata sa 14 gumenih čamaca i još četiri druga plovila na kojima je, prema pretpostavkama, između 2.000 i 3.000 ljudi.

Od početka ove godine, više od 104.000 migranata iz Afrike, Bliskog istoka i južne Azije stiglo je u luke na jugu Italije nakon što su spašeni na Sredozemnom moru.

Još oko 135.000 migranata iskrcalo se u Grčku, a više od 2.300 je poginulo na moru u pokušaju da dođu do Evrope.

Policija iz Palerma, gradića na Siciliji, danas je saopštila da su uhapsili šest egipatskih državljana osumnjičenih za krijumčarenje ljudi. Italijanska mornarica je 19. avgusta spasila više stotina migranata sa pretovarenog broda.

Na osnovu svjedočenja 432 migranta, brod kojim su putovali bio je natovaren desetostruko više od dozvoljenog, a veliki broj putnika bio je zaključan ispod palube.

Migranti su platili krijumčarima po 2.000 evra za prebacivanje iz Egipta u Italiju. Posada broda je tražila dodatan novac od onih, koji su bili zatvoreni, da im dozvole da izađu na plaubu i udahnu vazduh.

XS
SM
MD
LG