Dostupni linkovi

Kambodža: Preminula 'prva dama Crvenih Kmera'


Nekadašnja "prva dama" režima Crvenih Kmera Jeng Tirit preminula je danas u 83. godini, saopšteno je iz specijalizovanog tribunala.

"Jeng Tirit nije bila pasivan pojedinac koji je bio povezan sa Crvenim Kmerima samo svojim statusom supruge Jenga Serija i snahe njihovog lidera Pola Pota. Ona je bila uticajan član partije koja je bila na vlasti i vršila je funkciju ministra za socijalna pitanja", rekao je direktor Dokumentacionog centra Kambodže Jouk Čang.

On je naglasio da "pravda ne bi trebala biti sahranjena smrću zločinaca".

Suprug Jeng Tirit bio je Jeng Sari i on je bio šef diplomatije u režimu Crvenih Kmera. Tiritova je bila optužena za genocid i zločine protiv čovječnosti. Ona je bila jedna od nekoliko žena u rukovodstvu Crvenih Kmera.

Tiritova je bila jedna od nekoliko osumnjičenih koji su se suočavali pred Tribunalom u Kambodži, ali je oslobođena 2012. godine jer je slučaj protiv nje suspendovan pošto je sud donio odluku da ne može da prisustvuje procesu zbog uznapredovale dementacije.

Analitičari ističu da je suspenzija slučaja protiv nje predstavljala poraz za mnoge preživjele režima Crvenih Kmera okrivljenog za smrt do dva miliona ljudi. Optužbe protiv nje za ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti nikad nisu odbačene.

Njen suprug Jeng Sari preminuo je 2013. godine u 87. godini, prije nego što mu je izrečena presuda.

XS
SM
MD
LG