Dostupni linkovi

Danas sastanak Pjongjanga i Seula na visokom nivou


Zvaničnici Sjeverne i Južne Koreje danas bi trebalo da održe pregovore na visokom nivou, saopšteno je u Seulu samo dva sata prije isteka ultimatuma Pjongjanga.

Sjeverna Koreja je Jugu zaprijetila "totalnim ratom" ako odmah ne prekine propagandu uperenu protiv vlasti u Pjongjangu.

Sastanak će biti održan na vrlo visokom nivou u selu Panmundžomu danas u 18.00 (9.00 GMT), rečeno je agenciji Frans pres u južnokorejskom predsjedništvu.

U delegaciji Seula biće ministar za ujedinjenje Hong Joung-pjo i savjetnik za nacionalnu bezbjednost Kim Kvan-džim, dok će u sjevernokorejskoj delegaciji biti drugi čovjek režima Hvang Pjong-so zadužen za odbranu i sekretar Radničke partije Kim Jong-gon zadužen za odnose sa Južnom Korejom.

Sjevernokorejska vojska je juče saopštila da su njene snage "u stanju pripravnosti" i da su spremne da odgovore ako Seul ne ispuni zahtjev o prekidu emitovanje propagande na granici između dvije zemlje.

Južnokorejski generalštab pozvao je sjevernokorejsku vojsku da se uzdrži od bilo kakve nepromišljene akcije i upozorio da će odgovoriti na provokacije.

XS
SM
MD
LG