Dostupni linkovi

Francusko-nemačke kritike o migrantima naljutile EK


Evropska komisija (EK) ponovila je danas svoje predloge za pomoć državama članicama u rešavanju priliva izbeglica, odgovarajući na kritike koje su joj uputili francuski i nemački ministri unutrašnjih poslova Bernar Kaznev i Tomas de Mezjer.

Komisija je radila danonoćno tokom leta da bi dala svoj finansijski doprinos zemljama članicama, da osnuje specijalne centre i ubrza proces povratka, podsetio je evropski komesar za unutrašnja pitanja Dimtris Avramopulos u izjavi za Frans pres.

Specijalni centri osnovani su u Grčkoj i Italiji gde će migranti biti usmereni za identifikaciju i tu će se vršiti raspodela onih koji mogu da dobiju status izbeglica i neregularnih ekonomskih migranata koji se moraju vraćati nazad u zemlju porekla. Avramopulos je rekao da je Evropska komisija preduzela sve mere da bi se brzo dali konkretni pravni predlozi za program trajnog smeštaja tražilaca azila i da bi se sastavila evropska liste sigurnih zemalja porekla.

On je rekao da je Evropska komisija iznenađena kritikama Tomasa de Mezijera koji je ocenio da je neprihvatljiva sporost kojom evropske institucije rade.

Francuski ministar Bernar Kaznev je zatražio usklađivanje propisa o azilu u Evropi i određivanje liste sigurnih zemalja porekla na evropskom nivou.

Avramopulos je rekao da su svi ti zahtevi formulisani u programu Komisije za migraciju predstavljenom u maju.

Komisija je takođe iznenađena time što je Kaznev najavio da će u Parizu sredinom oktobra biti organizovan evropski sastanak o migratornoj krizi sa ministrima unutrašnjih i spoljnih poslova. Tu odluku su donele vlade Francuske i Nemačke, bez dogovora sa Komisijom.

Avramopulos i potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans će se sastati sa Kaznevom 31. avgusta u Kaleu, na severozapadu Francuske gde je veliki priliv migranata koji nastoje preko Lamanša da stignu do Velike Britanije. "Koristim ov priliku da ponovim da se o Šengenu ne može pregovarati i da je slobodno kretanje osnovo pravo Evropske unije", dodao je evropski komesar.

"Ne treba nikad zaboraviti da govorimo o živim bićima, o osobama čije dostojanstvo zaslužuje da bude poštovano i koje imamo pravnu i moralnu odgovornost da štitimo", rekao je on.

XS
SM
MD
LG