Dostupni linkovi

Dačić: Ne primenjte dvostruke standarde prema Srbiji


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pozvao je danas u Njujorku članice Saveta bezbednosti UN da ne primenjuju dvostruke standarde u odnosu na Srbiju i da povedu računa o srpskom istorijskom identitetu i verskom nasleđu na Kosovu.

"Valjda ovaj svet funkcioniše na principima. Ne može se od Srbije, kao predsedavajućeg OEBS-u, očekivati da brani teritorijalni integritet Ukrajine a da istom takvom snagom ne brani svoj teritorijalni integritet. Srbija jeste za dijalog ali mi verujemo svojim očima a ne navodima koji su često u slučaju Srbije, primer dvostrukih standarda", kazao je Dačić na sednici Saveta bezbednosti na kojoj je razmotren izveštaj misije UNMIK.

Govoreći o najavama Prištine da će tražiti prijem u UNESKO, Dačić je pozvao članice Saveta bezbednosti da "povedu računa" o istorijskom identitetu Srba i njihovom verskom nasleđu na Kosovu.

"Ako mislite da Rezolucija 1244 ne treba da postoji, ukinite je. Ako neko misli da su pregovori u Briselu gubljenje vremena, neka ih prekinu ali nemojte primenjivati dvostruke standarde prema Srbiji", naveo je ministar.

Prema njegovim rečima, ruka pomirenja, koju je Srbija pružila kosovskim Albancima, "visi u vazduhu".

"Borićemo se za naše interese politički i diplomatski. Videćemo kako će koja država glasati o zahtevu Prištine za članstvom u UNESKO. Treba da prestanemo da igramo ispod stola i da počnemo da igramo otvoreno. Srbija neće učestvovati u pokušajima da Kosovo na mala vrata uđe u specijalizovane agencije UN", rekao je Dačić.

XS
SM
MD
LG